Waar je ook op vakantie bent, het is altijd mogelijk om televisie te kijken. Door een satellietverbinding tot stand te brengen is het signaal ook in je tent of camper beschikbaar. Het levert honderden digitale en HD-kanalen, plus functies en opties die vergelijkbaar zijn met en soms zelfs beter zijn dan die van kabelaanbieders. Alles wat je nodig hebt is de juiste apparatuur om het signaal te ontvangen. Er komt veel technologie bij kijken om een programma naar jouw televisie te brengen.

 

Transmissies

TV-uitzendingen worden vanuit een krachtige antenne als radiogolven uitgezonden. Dit signaal (voor digitale uitzendingen) worden omgezet in digitale gegevensstromen. De gegevens worden gecomprimeerd met behulp van specifieke digitale bestandsformaten zoals MPEG-2 om de grootste hoeveelheid gegevens binnen de toegestane bandbreedte te verzenden. De golven reizen in een rechte lijn, zodat de omroepen de uitzendingen naar satellieten sturen die in een baan om de aarde zijn gebracht, die de signalen naar de aarde omleiden. Transmissies kunnen verschillende frequenties beslaan.

 

Satellieten

Communicatiesatellieten draaien in een bepaalde baan rond de aarde met dezelfde snelheid als de aarde zelf. Dit gebeurt direct boven de evenaar op een hoogte van 36.000 km. Het signaal dat door de satelliet wordt ontvangen staat bekend als de uplink, en het signaal dat naar de punten van ontvangst wordt gestuurd is de downlink.

 

Schotels en ontvangers

Het downlink signaal wordt ontvangen door een satellietschotel, wat in wezen een antenne is die ontworpen is voor een specifiek type ontvangst. Deze transmissies worden ontvangen door de schotels bij de consument. De signalen worden omgezet naar een lagere frequentie door een aangesloten apparaat dat bekend staat als een LNC (Low Noise Converter) of LNB (Low Noise Block Converter), die vervolgens het signaal naar de tuner van de satellietontvanger versterkt. De tuner selecteert een specifiek kanaal uit de ontvangen gegevens en vertaalt de signalen naar video en audio voor weergave op de TV.

 

Soorten

Satelliet televisie bestaat globaal uit twee soorten: gecodeerd en ongecodeerd. Via satelliet zijn betaalde abonnement via commerciële partijen mogelijk, daarnaast kan elke gebruiker de algemene uitzendingen bekijken als degene binnen het bereik van de satelliet zit.

 

Wil je ook tv kijken op vakantie? Kijk op de DeSchotelShop voor alles wat je nodig hebt om tv te kijken per satelliet.