Computer game

Het idee van een real live Escape Room is ontstaan met de videogame ‘Escape Rooms’ of ‘Escape Games’. De speler moest mysteries oplossen door interactie met de mensen om hem heen om te ontsnappen uit de kamer en naar het volgende level te gaan. Het eerste Escape Game videospel, Crimson Room, werd in 2004 gemaakt door Toshimitsu Takagi.

De eerste Escape Room

Het Japanse bedrijf SCRAP transformeerde het concept in 2007 voor het eerst in een Live Escape Room. De oprichter, Takao Kato, wilde dat spelers werden ondergedompeld in het spel. De spelers moeten in een themakamer spelen en mysteries oplossen om binnen de toegewezen tijd te ontsnappen. Escape Games begon op te duiken in de rest van Azië voordat ze in Europa aankwamen. In China werd in 2012 de ‘Beijing Takagism’ club opgericht.

Europa

Boedapest, in Hongarije, was een pioniersstad voor Live Escape Games in Europa. In 2011 werd het bedrijf Parapark opgericht. De oprichter, Attila Gyurkovics, had het idee om een Live Escape Game te openen zonder te weten dat ze al goed ontwikkeld waren in Azië. Attila werkte aan een nieuw Team Building project. Een jaar later gaat de geschiedenis van de Escape Game verder met de eerste franchise opening in Hongarije: Hint Hunt Hunt. In hetzelfde jaar heeft het bedrijf SCRAP zich in de Verenigde Staten opgericht onder de naam “Real Escape Game”. Hint Hunt exporteerde het concept snel naar het Verenigd Koninkrijk en vervolgens naar Frankrijk in 2013. 2013 was ook het begin van het Escape Game verhaal in Canada.

Escape rooms in Nederland

Vandaag de dag hebben we meer dan 400 Escape Rooms in Nederland, op meer dan 200 locaties. Wereldwijd heeft ons land de meeste Escape Rooms per vierkante meter. De groei is zeer snel gegaan: in 2013 hadden we slechts 5 Escape Rooms in heel Nederland. Wereldwijd zijn er vandaag rond de 10000 Escape Rooms.

Verschillende soorten Escape Rooms

We zien veel verschillen tussen Aziatische en Europese Escape Rooms. In Azië is concurrentie een sleutelfactor voor het succes van het spel, terwijl in Europa de deelnemers meer gericht zijn op een meeslepende ervaring. Live Action Role Playing games zijn een grote bron van inspiratie voor Escape Games. Deze spellen vereisen dat spelers een personage belichamen en communiceren met de andere spelers. Met een Live Escape Game worden spelers vaak ondergedompeld in een wereld waar ze personages moeten belichamen om een missie op te lossen om uit de kamer te ontsnappen. Schattenjacht is ook een inspiratiebron geweest voor Escape Games omdat spelers op zoek moeten gaan naar aanwijzingen in specifieke delen van de kamer. Inspiratie voor de verschillende Escape Room thema’s wordt vaak ontleend aan boeken of films.