Een fietsband zelf kunnen plakken is ideaal; het scheelt je een tripje naar de fietsenmaker en daarnaast ook een hoop geld! Het lijkt misschien wat ingewikkeld, maar met ons stappenplan kun je in no-time je fietsband zelf plakken. Toch liever door een specialist laten doen? Dan raden wij De Fietsfabriek aan. Naast een ruim aanbod aan elektrische bakfietsen helpen ze je ook om je fietsband te plakken.

Benodigdheden

  • Een lekke fietsband
  • fietspomp
  • bandenlichters
  • bandenlijm
  • plakkertje
  • emmer met water
  • schuurpapier

Stap 1: De buitenband eraf halen

Zet de fiets op de kop. Laat vervolgens de band volledig lopen mocht dit nog niet het geval zijn. Dit kun je doen door het ventiel los te draaien en er zacht op te drukken. Vervolgens moet de buitenband verwijderd te worden. Gebruik hiervoor de bandenlichters; wip de buitenband eruit en plaats de tweede bandenlichter 2-3 spaken verderop. Met een derde bandenlichter kun je de band vervolgens verwijderen. Voel vervolgens eerst of er geen scherpe uitsteeksels in de buitenband bevinden, zoals glas of spijkers.

Stap 2: De binnenband eraf halen

Vervolgens begin je met het verwijderen van de binnenband. Hiervoor moet de band opgepompt worden, om het lek op te sporen. Bij een groot gat is deze vaak eenvoudig te vinden, maar bij kleine scheurtjes of gaatjes is dit wat lastiger. Gebruik hiervoor de emmer met water; laat de binnenband stuk voor stuk in het water en zodra er luchtbelletjes verschijnen, weet je dat de lek daar zit. Het is uiteraard mogelijk dat er meerdere lekken in de band zitten. Check daarom de volledige band! Zodra je het gat/de gaten hebt gevonden, laat je de band leeglopen en schuur je de plekken met schuurpapier.

Stap 3: De fietsband plakken en band terugplaatsen

Zodra het plekje geschuurd is plaats je wat lijm op het lek en plaats je het plakkertje erop. Druk het plakkertje stevig aan en houd het even vast. Houdt rekening met een droogtijd van ongeveer 5 minuten. Zodra het gat gedicht is pomp je de band weer op om te kijken of hij hard blijft. Zo ja, plaats de band terug in omgekeerde volgorde.