Bij ieder bedrijf wordt er wel eens een bedrijfsuitje georganiseerd. Soms zijn dit uitjes of activiteiten die voor de hele onderneming gelden, denk bijvoorbeeld aan een Kerstborrel of een nieuwjaarsreceptie. Andere uitjes zijn soms voor kleinere groepen, zoals een team of een afdeling. In beide gevallen moet er een hoop gepland worden om er een succes van te maken. Waar moet je nou precies rekening mee houden? In dit blog zetten een aantal tips voor je op een rijtje, zodat het uitje gegarandeerd een succes wordt!

1.     Begin met het doel van het evenement

Wat wil je bereiken met het uitje?  Is de eerste vraag die je moet beantwoorden. Enkele doelen kunnen zijn puur ontspanning, bepaalde successen vieren, werken aan teambuilding. Er zijn in principe geen foute antwoorden maar het helpt om dit vooraf in kaart te brengen.

2.     Bepaal wie er bij mag of moet zijn

Het tweede wat je moet bepalen is wie erbij moeten en mogen zijn. Is het een bedrijfsuitje voor mensen van de afdeling, het hele bedrijf, met of zonder aanhang? Daarbij kun je ook al aangeven of de genodigden mee mogen / moeten helpen met het organiseren of dat ze alleen hun beschikbaarheid en eventuele voorkeuren kunnen opgeven.

3.     Geef niet alle informatie vooraf

Over het algemeen is het al een activiteit op zich voor collega’s om te raden wat er precies wordt gedaan met het bedrijfsuitje. Daarom is het goed om maar een paar mensen op de hoogte houden van de exacte activiteiten en de rest te laten gissen. Zo voorkom je ook dat mensen bij voorbaat al afhaken omdat het misschien niet fantastisch klinkt.

4.     Overweeg een thema

Hoewel het zeker niet nodig is om bij een bedrijfsuitje een thema te regelen is het vaak wel van toegevoegde waarde. Denk bijvoorbeeld aan gedeelde interesses van de genodigden of  iets dat populair of verwant is aan het bedrijf.

5.     Kies een interessante locatie

Met een feestje op kantoor of in een restaurant beperk je jezelf al snel. Er zijn diverse organisatoren van uitjes die de beschikking hebben over fantastische locaties waar je indien gewenst de hele dag kan doorbrengen met een bedrijfsuitje.

6.     Onderschat het eten niet

Een van de belangrijkste zaken bij een bedrijfsuitje is het eten. Zorg dat er genoeg is en dat er aan allergieën en voorkeuren van collega’s gedacht is. Het eten van een uitje zal altijd bijblijven, zeker als het op een negatieve manier is.

7.     Creëer een beetje competitie

Mensen houden er vaak van om te winnen. Een activiteit waarbij daarom iets te winnen valt doet het vrijwel altijd goed bij dit soort uitjes. Denk bijvoorbeeld aan een pubquiz in teams. Je moet er dan uiteraard ook voor zorgen dat er iets te winnen valt behalve de eer.

8.     Heb een back-up plan voor onverwachte omstandigheden

Als je een fantastische buitenactiviteit hebt gepland maar het regent pijpenstelen kan het hele uitje letterlijk in het water vallen. Zorg daarom altijd dat je een plan B hebt. Dit kan een andere datum zijn of een andere activiteit.